L'Europeo. Специален брой, посветен на CineLibri

L'Europeo. Специален брой, посветен на CineLibri

  • Код на продукта:L'Europeo. Специален брой, посветен на CineLibri
  • Наличност:В наличност
  • 5.00 лв.

L’Europeo разказва, Cinelibri показва. Нарича се… Любов между редовете

Да си представим киното и литературата ка­то момче и момиче, които отиват на първа среща. Разговорът може и да потръгне, а може и да отключи рязка антипатия. Тя гледа котки, той има алергия от котки. Примерно. Но ако и двамата са почитатели на австрийския философ Хусерл, пак примерно, то има голяма вероятност да изпаднат в щастливи размишления за феноменологията и така да изгладят първоначалните си различия. Следва нова среща, после още една. Няколко сладоледа и две бутил­ки вино по-късно младите биха могли да се озоват в леглото. Какво ще се случи там, вече е уморително да гадаем – ще бъдат ли подходящи един за друг и на интимното бойно поле, ще удържат ли на неминуемо дебнещата ги битовост, ще се оженят ли, ще имат ли деца…

С други думи, докато се роди филм от любовната среща между киното и литературата, трябва да се измине дълъг път с безкрайно много неизвестни. Два различни свята, два различни начина на общуване, от чиято обща рожба се очаква да съчетае най-доброто от родителите си. Е, не винаги се случва. Но когато се случи, е повод за празник.

Вече четвърти път кино-литературният фести­вал Cinelibri празнува със своите зрители раждането на тези трудни деца. А от 2018 г. в празника се включ­ва и L’Europeo, за да разкаже за главните герои на четвъртата годишнина: Бергман, Чехов, Мери Шели, Оскар Уайлд, Колет, Агата Кристи, Иън Макюън, Херман Кох и останалите.

Димитър Стоянович, главен редактор на сп. L’Europeo

***

L’Europeo е авторитетно месечно издание за история, политика и култура с уникален литературно-публицистичен почерк. То представя най-значимите фигури и най-знаменателните събития от новата история. Първият брой на L`Europeo България е издаден през 2008 г. и от тогава до днес с него работят не само най-добрите български, но и световноизвестни писатели и публицисти. Главен редактор е Димитър Стоянович.

Специалният брой, посветен на CineLibri, включва интервю с Жаклин Вагенщайн – основател, директор и главен селекционер на фестивала. Прекрасните автори на L’Europeo - проф. Владимир Игнатовски, Ана Йованович, Лъчезар Аврамов, Жанина Драгостинова, Драгомир Симеонов, Мартин Димитров, Боряна Тодорова, Константин Вълков, Иво Христов, Бойко Василев и Георги Тошев, разказват за главните герои на CineLibri 2018: Ингмар Бергман, А. П. Чехов, Мери Шели, Оскар Уайлд, Колет, Агата Кристи, Ромен Гари, Херман Кох и още и още… Димитър Коцев – Шошо насочва вниманието към донкихотовските победи на Тери Гилиъм, а Димитър Стоянович предлага любопитни разговори с британския писател Иън Макюън и с режисьора на „Безкрайната градина” Галин Стоев.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
   Лош           Добър
Captcha