Георги Димитров. Една критическа биография

Георги Димитров. Една критическа биография

  • Производител: Мона Фосколо
  • Код на продукта:
  • Наличност:В наличност
  • 25.00 лв.

Отговорен ли е Георги Димитров за Септемврийското въстание и атентата в „Св. Неделя”? Как от обвиняем на Лайпцигския процес се превръща в обвинител? Каква е заслугата му за завоя на Коминтерна към „единния фронт срещу фашизма”? Носи ли вина за смъртта на стотиците български комунисти и функционери на Коминтерна по време на сталинските репресии в СССР? Той ли дърпа конците при налагането на комунистическия режим в България, процесите срещу Никола Петков и Трайчо Костов, проекта за Балканска федерация?  
В най-новата и пълна биография на Георги Димитров френският политолог Мона Фосколо дава своите отговори на тези и на други въпроси: кои са жените в живота на комунистическия вожд; как протича животът му в родината, като функционер на Коминтерна в Москва и европейските столици; какви са интимните му мисли, страхове и надежди.
Книгата е създадена въз основа на над 400 архивни единици от български и наскоро разсекретени руски архиви, Дневника и съчиненията на Георги Димитров, десетки монографии на няколко езика. Тя не заклеймява или възхвалява, а запазва дистанцията на външния наблюдател, като оставя читателя да произнесе своята присъда или да се въздържи.
Авторът представя не само личната съдба на Димитров, оживена от 85 фотографии, но и панорама на международното комунистическо движение и историята на България и Европа през първата половина на ХХ век. По думите на Цветан Тодоров „с въпросите, които повдига, и с информацията, която представя, Мона Фосколо дава забележителен принос в съвременното изследване на европейския комунизъм”.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
   Лош           Добър
Captcha