Ирина Белчева- за недостига на инженери в България

Ирина Белчева- за недостига на инженери в България

Г-жо Белчева, Вие сте електро инженер и дългогодишен експерт в Министерството на енергетиката. Същевременно сте Мисис България 2017г. Как съчетавате отговорната си професия с престижната титла, която носите?

Да, действително имам много отговорна професия и не малко отговорности като носителка на престижната титла Мисис  България. Смятам, че двете дейности в никакъв случай не се изключват, а напротив намирам начин да ги допълвам и да бъда полезна и в двете сфери. Мисля, че се справям добре, успявайки да балансирам и приоритизирам, когато е необходимо, своите ангажименти. Ако човек дефинира ясно своята цел и бъде устремен, винаги ще открие вътрешен волеви механизъм и желание, за да реализира идеите си.

Кажете как се справя в този тежък отрасъл енергетиката, красива и нежна дама като Вас и вярно ли е, че има недостиг на инженери в сектора?

Имайки потенциал и добро образование, без съмнение, можеш да се развиваш и успяваш във всяка област. Визията няма никакво отношение! Но да, проблем не само в енергетиката е недостига на добри и „качествени“ инженери. Младите и интелигентни хора, предпочитат да получат своето образование в чужбина и за съжаление остават и работят там. Това е действителността в момента, но смятам, че с добра кадрова и държавна политика в тази посока ще се овладее отлива на български специалисти към други държави.

Как балансирате работата и семейството? Вие сте майка на две прекрасни деца!

Благодаря за въпроса! Да, имам две чудесни деца! Те са най-голямото щастие и времето прекарано с тях е най-ценното! Признавам, че не е лесно моето ежедневие, но семейството ми дава необходимия положителен заряд и мотивация и така по-лесно се справям с ежедневните предизвикателства.

В Министерството на енергетиката, колегите подкрепят ли Ви?

Да, разбира се! Подкрепяме се взаимно! Прекрасен екип сме всички и се справяме отлично с големия обем и поток от работа, който постъпва ежедневно.

В правилната посока ли се движи държавната политика в енергийния сектор?

Да! Напълно!

Какви са бъдещите Ви планове!

Аз съм държавен служител, който не само обожава работата си, а се е отдал почти изцяло на нея! Енергетиката и работата в интерес на обществото и държавата е мое призвание! Плановете ми са изцяло насочени в тази посока.

Занимавате се също с благотворителност като Мисис България! Ще продължавате ли с добрите каузи?

Разбира се! Винаги съм имала вътрешна потребност да помагам на хора в нужда и ще продължавам да го правя! Миналата година реализирах успешно, с помощта на Холдинга на Мисис България и много благодетели, личната си благотворителна инициатива и кампания „Да помогнем на абитуриентите в нужда“, която ще продължи и следващата година.

За да изтегляте всички безплатни електронни книги
е нужно да влезете в профила си.