Как се мисли Българското възраждане 10 години по-късно. Историографско проучване

Как се мисли Българското възраждане 10 години по-късно. Историографско проучване

  • Производител: Румен Даскалов
  • Код на продукта:Как се мисли Българското възраждане
  • Наличност:В наличност
  • 15.00 лв.

Изследването проследява как се е мислило Българското възраждане в родната историческа наука от зараждането ѝ до днес и как представите са се променяли във времето. В седем глави са разгледани всички аспекти и значения на епохата, като: периодизация, аналогии с Ренесанса и Просвещението, тълкувания на османския „феодализъм” и прехода към капитализъм, буржоазия и чорбаджии, йерархия на героите от националния пантеон, Априлското въстание и Руско-турската война.
Авторът анализира функционирането на Възраждането като национален мит и показва как в Големия официален исторически разказ,  въпреки опитите за десакрализиране в последно време, отношението към тази епоха остава романтично, умилено-сантиментално и дълбоко пристрастно. Доказва как идеи, смятани за преодолени в науката, продължават да се възпроизвеждат в учебниците за средните и дори висшите училища, а оттам преминават в колективното съзнание като безспорни истини.
В настоящото допълнено издание са включени реакциите на автора в дискусията по първото издание, изчерпано бързо от книжния пазар. Предложена е и обобщаваща теоретична част за последните тенденции в писането за Възраждането. Книгата е необходимо четиво и своеобразен историографски справочник за специалисти, учители, студенти и за всеки, който е любопитен да разбере защо Възраждането продължава да бъде лесен и удобен инструмент за масови политически манипулации през 21. век.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
   Лош           Добър
Captcha