Значението на България за разделянето на източното и западното християнство. Принос към историята на Фотиевата схизма

Значението на България за разделянето на източното и западното християнство. Принос към историята на Фотиевата схизма

  • Производител: Ханс-Дитер Дьопман
  • Код на продукта:Значението на България за разделянето на християнството.
  • Наличност:В наличност
  • 19.00 лв.

  Проектът е финансиран от Програма „Култура”
на Столична община за 2018 г.

 

Един българин случайно открива в Лайпциг машинописно копие на дисертацията на немски учен. Привлича го заглавието: Значението на България за разделянето на източното и западното християнство. Ръкописът е от 1965 година. 

Той никога не е издаван нито в Германия, нито в България, въпреки че авторът проф. д-р Ханс-Дитер Дьопман е бил добре известен на богословските научни кръгове.

Но тук, между редовете, се крие истински църковно-историко-политически трилър. Дьопман успява по невероятно увлекателен начин да предаде тътена на един период от IX век, между 860 и 880 г., който буквално е променил хода на европейската история. Тътенът от конфликта между две идеологии или, както Дьопман ги нарича – два типа универсализъм: централистичния римски и съборния византийски. Тътенът от челния сблъсък на папа Николай I с патриарх Фотий.

А по средата – България на княз Борис-Михаил! Ухажвана, заплашвана, на два пъти покръствана, свидетелка на взаимни отлъчвания, на кражби на кореспонденция и унищожаване на протоколи, станала обект на прения на два вселенски събора…
България на княз Борис-Михаил, която накрая сграбчва своя шанс за самостоятелна Българска църква.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
   Лош           Добър
Captcha