Българската идея и демосферата Светлозар Попов История

Българската идея и демосферата

Самото название на книгата веднага ни отвежда към една друга"Българска идея",която Стефан Попов преди приблизително тридесет години разви в една своя незабравима беседа в Западна Германия. По този повод и заради другите негови трудове, Тончо Жечев го нарече в издадената от"Летописи"книга"Безсъници"най-големият български историофилософ на двадесетия век.
Какво е различното в"Българската идея"на д-р Светлозар Попов, който много добре и отдавна познава трудовете на своя именит предшественик и не е ли предизвикателство да назове със същото заглавие своя труд? Това навярно би било така, ако едната"идея"преповтаряше другата, ако между тях съществуваше връзка в съдържанието или въпросът се разглеждаше от една и съща гледна точка.
Всъщност Стефан Попов говори за духовните скрижали от Раковски до Траянов, които и днес са повели на националното ни битие. Светлозар Попов разглежда понятията нация, национална идея, национални интереси и напомня, чете години наред отсъстваха в българската публицистика, за тях единствено се говореше в средите на политическата ни емиграция. Тук не можеше и дума да става за изграждане на единна концепция по тези проблеми.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
   Лош           Добър
Captcha