Дългият следобед на Земята Ангел Генчев Фантастика

Дългият следобед на Земята

  • Производител: Ангел Генчев
  • Код на продукта:1026
  • Наличност:В наличност

Майката Земя изживява сетните си дни. Младежкият и, шеметен въртеж около собствената ос е забравено минало, а валсът със старата Луна отдавна е приключил. Уморената двойка и изтощеното Слънце стоят в последен, статичен триъгълник.

През последните дни на нейното величие, царството на живота е оглавено от най-търпеливия поданик - Растението. Безмилостно детрониран, Човекът се бори със сетни сили за спокойния си край. От верните му съратници са останали полузабравени единици, настоящата диктатура е наложила странни съюзи и сподвижия, дори между отколешни врагове сред животинското царство - или неговите остатъци.

Като например човек-термит.

В жарката светлина на неподвижното Слънце, млада група наследници на човеците поема по дългия път на преоткриването. Чрез мефистофелската подкрепа на друг борец за оцеляване - гъбите - пред тях се открива неочаквано широк кръгозор.

Особена книга е "Дългият следобед..." - и по някакъв собствен начин твърде реалистична. Хем е изградена върху доста обикновен сюжет - в това отношение едва ли крие кой знае какви изненади, хем едновременно с това е грабваща. В нея не играят, например, кой знае какви метафори - нещо не непознато във фантастиката. Напротив, по моему Брайън Олдис почти по научному разследва вероятен изход от милиардолетния път на земния живот. И то доста изящно, и последователно - с изключение на някои пренебрежимо малки дупки (като че ли в интерес на художествеността, на фона на останалите подробности). Това всичко я прави приятно описателна и подредена, без да минава границата, и определено забавна - в добрия смисъл на думата - за почитатели на научната фантастика. 

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
   Лош           Добър
Captcha