Българските кортици Тодор Предов История

Българските кортици

  • Производител: Тодор Предов
  • Код на продукта:1695
  • Наличност:В наличност

Темата за кортиците в България до момента не е изследвана цялостно. Тя представлява определен интерес както за служителите в Българската армия и Министерството на вътрешните работи - офицери и курсанти, така и за офицерите и сержантите от запаса, българските и чуждестранните колекционери, антикварите, оръжейните майстори, историците и музейните работници, художниците-илюстратори, специалистите по костюми от киното и театъра, а така също за патриотично настроените български граждани в страната и живеещите в чужбина.

Обективните превратности в новата българска история през сравнително къси периоди от време и често диаметрално противоположната политическа ориентация на управляващите - на изток към Русия и на запад - към Германия, са се отразили и върху кортиците, приемани на въоръжение през съответните исторически периоди. Най-широкото им деление, добило гражданственост, е на "царски" и "социалистически". Тоталната смяна и неразумното отричане на миналото и съграденото през него, са се отразили изключително негативно както върху документалните и литературните източници, така и върху самите кортици като вещи в гражданска употреба и произведения на материалната култура на нацията. Това е особено валидно за "царските" кортици, които през последните 60 години се появиха открито пред широката общественост едва след 10.XI. 1989 г.

Изключителната красота на кортиците, като част от т.н. "бяло" оръжие и тяхната връзка с историята на военната и полицейската униформа, са причините за голямото им търсене от българи и чужденци, както и за доста високите им цени. Те мерят ръст с най-добрите изделия от този род, понеже основно са произвеждани в един от най-престижните световни центрове за хладно оръжие гр.Солинген, Германия. Не разполагам с данни дали отделни екземпляри от български кортици са продавани на аукциони на известните фирми като "Sotheby’s"- London, “Lanz - Munchen" и др., но в световната мрежа на Интернет вече се появяват запитвания за информация и предложения за продажби. Българските кортици и информацията за тях будят закономерен интерес у патриотичните и браншовите организации като: НД "Традиция"; Съюза на антикварите в България; Сдружението на търговците на оръжие и оръжейниците в България; Съюза на ветераните от войните в България; Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото запасно войнство; Съюза на офицерите и сержантите от запаса и др. С отварянето на България към света, промените в законодателството и разширяването на културния обмен българските кортици ще заемат подобаващото им се място в културно-историческото ни наследство и неговото популяризиране в страната и чужбина.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
   Лош           Добър
Captcha