Практическо ръководство за почистване и консервация на стари монети

Безплатно
Автор: Пламен Емилов
Практическо ръководство за почистване и консервация на стари монетиПочистването на монетите е отговорна дейност, която има важно значение за изучаване изображенията и надписите върху тях, за правилното им датиране и идентификация и за изследване циркулацията им в каналите на паричното обръщение. Най-често старите монети носят следите на времето
Оценката е базирана на 2 Отзива Напишете оценка
Price:
Безплатно
Влезте в своя профил, за да изтеглите книгата.
Име на файлаРазмер
Практическо ръководство за почистване и консервация на стари мон (Изтеглено 808) 12.32MiB
Показани са от 1 до 1 от общо 1 резултата (1 страници)

Практическо ръководство за почистване и консервация на стари монети

Почистването на монетите е отговорна дейност, която има важно значение за изучаване изображенията и надписите върху тях, за правилното им датиране и идентификация и за изследване циркулацията им в каналите на паричното обръщение.
Най-често старите монети носят следите на времето и на тяхната употреба – металът потъмнява или върху тяхната повърхност се появяват петна от корозия и замърсяване. Когато са престояли столетия в земята може да са толкова силно корозирали, че от първоначалното метално ядро да не е останала и следа. В такива случаи разполагаме само с една напълно минерализирана маса.
За съжаление не съществуват начини за пълно възстановяване на техните първоначални качества. Това трябва да се знае, защото при отсъствието на необходимия опит и знания при чистенето на монетите може да им се нанесат непоправими щети. Трябва да се знае още, че е недопустимо прилагането на каквито и да са механични методи, като например употребата на ювелирна паста, които неизбежно оставят драскотини върху монетата и изтриват по-фините детайли от рисунъка. Не се препоръчват при почистване на медни и сребърни монети да се използват силни реактиви от типа на азотната и сярната киселини, които унищожават не само окисите, но метала и засягат самите изображения и най-вече дребните детайли.
Състоянието на монетите след химическото и механичното въздействия на околната среда върху тях е един от най-важните критерии при тяхната оценка. Понякога това въздействие е положително, тъй като върху монетите се образува красива патина, която високо се цени от колекционерите. Особено красивата патина може съществено да увеличи цената и същевременно да служи като гаранция за автентичността на дадена монета. Медните и бронзови монети без патина се ценят много по-ниско от тези с благородна патина. В повечето случаи обаче престоят на монетите в почвата или на други неподходящи места ги променя негативно. Внимателното им почистване може да подобри тяхното състояние, но може да се случи и обратното – монетата за бъда напълно развалена.

Напишете оценка

Note: HTML is not translated!
ЛошаДобра